Logo Trekschuit Maassluis

Trekschuit tussen Maassluis en Delft keert terug

6 nov 2018

Vroegere tijden gaan herleven op het water tussen Maassluis en Delft. De trekschuit keert namelijk terug. De historische scheepswerf Zorg en Vlijt (in oprichting) gaat een schuit van het model snik bouwen. De bedoeling is dat men in de loop van volgend jaar volgens een dienstregeling kan instappen vanaf de Veerstraat in Maassluis.

De trekvaartroute tussen Maassluis en Delft werd in 1645 in gebruik genomen om het vervoer tussen de plaatsen te versnellen en te verbeteren. Het duurde namelijk vier uur voordat men vis uit de haven van Maassluis in Delft kreeg en dat moest toch echt sneller kunnen. Door de trekschuit werd die tijd gehalveerd.

Er zijn nog diverse elementen langs de route die herinneren aan de tijd van weleer. Zo zijn er bruggen langs de route waarvan de leuning tot aan de grond loopt en zijn er op sommige plekken weer zogeheten rolpalen neergezet, zodat men gemakkelijker de bocht door kon.

Donderdagavond worden de plannen tot nu toe bekend gemaakt tijdens een historische avond in Theater Koningshof.