Logo Trekschuit Maassluis

De Trekschuit bijna buitengaats op reis naar Leiden

19 jul 2023

Afgelopen weekend was De Goude Leeuwin onderdeel van de Leidse Rembrandtdagen.

De Trekschuit vertrok vrijdag uit Maassluis en werd getrokken door de Jansje, een 120 oude Maassluise beurtvaarder. Via het Scheur, de Parksluizen in Rotterdam en de Schie voeren zij naar Leiden. Op zich al een evenement. Zoals u wel begrepen zult hebben, dit keer zonder paard. De bemanning en de gastvrouwen/viswijven waren natuurlijk verkleed in kostuums van die tijd.

Zaterdag voer de schuit met aan boord de gastvrouwen en overige bemanning naar de aanlegplaats bij het Rembrandtpark. Daar stonden de mensen al te wachten voor een gratis vaartochtje. De fooienpot – voor het onderhoud van de schuit – werd ook gevuld.
De gastvrouw vertelde ondertussen over Rembrandt en de reden waarom de Trekschuit er was. Eigenlijk was de schuit in die tijd al een onderdeel van het OV. Het was prachtig weer en de schuit zat 5x vol.

Zondag werd de schuit weer naar de aanlegplaats gebracht en begon het hele circus opnieuw. Er werd onweer en regen verwacht, dus het was in het begin rustig, allengs werd het gezelliger en drukker en de 1e tocht kon beginnen. Net als zaterdag was de planning 5 vaartochtjes. Helaas hield de elektrische motor erna 2 tochtjes mee op. Gelukkig was het niet al te diep en de bootsman kon met de boom aan de kant komen.
Maar…….. het ‘personeel’ was niet voor een kleintje vervaard. Er werd druk aan de motor, etc. gewerkt. Daarna nog 2 vaarten met volle bak en 1 kort vaartje, want anders kwam men in tijdnood. Het onweer hebben we gehoord, de regendruppels vielen mee. Daarna terug naar de Jansje waar we langszij aanlegden. Iets later op weg naar de barbecue, waar zo’n 100 medewerkers van hebben genoten.

Maandag werd er weer teruggevaren. Helaas was er een brug in Leiden onbruikbaar en moest de bemanning van de Jansje én De Gouwe Leeuwin een omweg via Gouda maken.

Met foto’s werden de mensen, die al thuis waren op de hoogte gehouden van de reis. De Goude Leeuwin werd afgeleverd in Vlaardingen, om de motor na te kijken en te herstellen.

Het was een geweldig leuke onderneming en de vaargasten waren allen erg enthousiast! Zo ook de bemanning. Goede samenwerking geeft goede zin!