Logo Trekschuit Maassluis

Hoe de gegoede burgerij zich vroeger vermaakte

6 nov 2023

Het betreft de periode 1795-1815 in Nederland, zoals te zien is op de foto(s).

De Gegoede Burgervereniging Het Salet wil via levende geschiedenis laten zien hoe de gegoede burger rond 1800 leefde. En daar hoort natuurlijk de 1e klas van de Trekschuit bij.

Het gezelschap beleefde zaterdag een Regency Ball in het Schielandhuis te Rotterdam en vertrok zondag naar Maassluis. Daar lag De Goude Leeuwin al klaar (het OV van toentertijd) om hen Maassluis, Maasland, de polders, de Vlieten en de vlietlanden te laten zien en te beleven.

Paard Jarno trok zonder enige moeite de schuit voort en de opvarende genoten met volle teugen, mede omdat het weer die dag ook meewerkte.

Jarno had totaal geen moeite met het trekken van schuit. Men denkt al snel dat 1 paard 1pk levert qua vermogen. Maar niets is minder waar, want het is14pk. Dus het paard heeft totaal geen zware tocht. Het is  een echt werkpaard. Wie wel een zware hebben, zijn de menners, etc. die achter het paard lopen. Dat is echt rennen geblazen.

De gastvrouwen voorzagen de gegoede burgers van koffie, thee en een lunch. Ondertussen vertelden de gids/gastvrouw over het gedeelte van Maassluis waardoor werd gevaren en over de omgeving.

Het Salet is een historische vereniging en organiseert diverse evenementen in binnen- en buitenland. We hebben het dan over huwelijken, déjeuner champêtre, soiree, diner of een muziekavond op een geschikte locatie.

Het Salet gezelschap was present bij evenementen van de Napoleontische Associatie der Nederlanden of vergelijkbare associaties in het buitenland.
Bijzonder waren de nationaliteiten van de gegoede burgers. Het was een internationaal gezelschap. Zij kwamen nl. uit Malta, Rusland, Schotland, Vlaanderen en natuurlijk Nederland.

Na terugkeer in Maassluis zorgde een stadgids voor een kleine wandeling door het historisch centrum, eindigend bij het Gemeenlandhuis. Dit gebouw, hoewel stammend uit 1652, gaf zeker in de 18e eeuw nog onderdak aan het Hoogheemraadschap.

Al met al was het gezellige en leerzame dag. En ze komen terug!