Logo Trekschuit Maassluis

Burgemeester Haan Bezoekt Leiden Per Trekschuit

27 okt 2021

door Hetty Baart

Op woensdag 27 oktober werd door het Waterambacht Leiden het “Symposium Blue Deal Leiden Waterstad” georganiseerd. Ter gelegenheid hiervan was burgemeester Edo Haan uitgenodigd en kwam met de Maassluise historische trekschuit bij de versierde draaiende molen “De Put” binnenvaren opgeluisterd door een draaiorgel. Burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, heette de heer Haan hartelijk welkom om vervolgens gezamenlijk naar de Beestenmarkt te varen alwaar de trekschuit gedurende de hele dag te bezoeken was door belangstellenden.

Waar je 300 jaar geleden, met de trekschuit, in één dag kon reizen van Maassluis naar Leiden, doe je er nu twee dagen over. De trekschuit door een paard te laten trekken is door alle bebouwingen en obstakels langs de vaarweg bijna niet meer mogelijk. Nu moet de elektrische motor in de trekschuit en het beurtschip “Jansje” het werk van het trekpaard overnemen.

Dit was de eerste keer dat de Maassluise trekschuit op “dienstreis” ging en dit was tevens de afsluiting van het vaarseizoen 2021. De bemanning kan terugzien op een zeer geslaagde promotie toer. De trekschuit draagt nog geen naam, aangezien de doopplechtigheid tot twee maal toe vanwege corona moest worden afgelast. Als datum voor de doopplechtigheid staat nu zaterdag 9 april 2022 gepland.